Bitki-Metal Etkileşimleri Araştırma Laboratuvarı (BMEL)

Hakkında | Türkçe

 
Bitki-Metal Etkileşimleri Araştırma Laboratuvarı'nda yürütülen çalışmalar, bitkilerde stres fizyolojisi odaklı eko-fizyolojik araştırmalar üzerine yapılmaktadır. Bitkilerin ağır metallerle ve çevreleriyle olan ilişkilerinin, toksisite ve tolerans mekanizmalarının aydınlatılmasına dair bilgi üretmek ve paydaşlar ile paylaşmak, bu laboratuvarın temel hedeflerindendir. Ayrıca, ağır metal kontaminasyonu olan alanları iyileştirmek için bitkileri kullanan bir yöntem olan fitoremediasyonun verimliliğini arttırmaya yönelik araştırmalar ile çevre kirliliği ile mücadelede katkı sunmaktadır. Bu bağlamda metal hiperakümülatörü genotiplerin saptanarak, bu bitkilerin çimlenme ve gelişim fizyolojileri araştırılmaktadır. Ek olarak, bu bitkilerin bitki büyümesini teşvik eden bakterilerle (PGPB) kurduğu simbiyotik ilişkilerden faydalanılarak, tarımsal bitkilerin (örneğin aspir, ayçiçeği, kanola) metal toleransını ve akümülasyonunu arttırmaya yönelik çalışmalar yapılmaktadır.
 
Ağır metal stres fizyolojisi kapsamında, toksisite ve tolerans çalışmaları yürütülmekte olup biyokütle ölçümleri, fotosentez performans ölçümleri (klorofil a fluoresans analizleri), fotosentetik pigment miktarları, oksidan düzeyleri, antioksidan aktivitesi, çimlenme performansı, membran hasarı, su içeriği, protein ve karbonhidrat miktarı gibi biyokimyasal ve fizyolojik parametreler ile ilgili çalışmaların yanı sıra, metale maruz bırakılan bitkilerde tolerans mekanizmalarının aydınlatılabilmesi için proteomik ve transkriptomik değişimlerin incelendiği moleküler düzeydeki araştırmalar da laboratuvarın önemli çalışma alanlarından biridir.
 
Projeler:
  • Noccaea camlikensis Aytaç Nordt Paroly Bitkisinden İzole Edilen Bitki Büyümesini Teşvik Edici Bakterilerle Kolza Bitkisinin Nikel Toleransı ve Fitoremediasyon Kapasitesinin Arttırılması, BAP KAP1 projesi, 2022-2024.
  • Endofitik Bakteriler ile Aspir Bitkisinin Nikel Toleransının ve Fitoremediasyon Kapasitesinin Arttırılması, TÜBİTAK 1001 projesi, 2023-2026.
  • Nikelin Kolza Fizyo-Anatomisi Üzerindeki Toksik Etkilerinin PGPE ile Azaltılması, TÜBİTAK 1002 projesi, 2023-2024.
  • PGPB ile İnoküle Edilen Ayçiçeğinde (Helianthus annuus L.) Nikel Alımı, Toleransı ve Toksisitesi, BAP YL projesi, 2024-2025.
 
Laboratuvar Sorumlusu: Prof. Dr. Ahmet Aksoy
Araştırma Görevlisi: Uğurcan Baran, PhD cand.
Lisansüstü öğrenciler: Mert Can Vardar, MSc; Sude Tanık
Adres: Akdeniz Üniversitesi, Fen Fakültesi, Biyoloji Bölümü, 2. Kat, Ek 2-1
Telefon: +90 242 310 38 56
 
Eklenme tarihi :23.01.2024 13:23:45
Son güncelleme : 15.11.2024 10:50:55