Bitki-Metal Etkileşimleri Araştırma Laboratuvarı

Bitki-Metal Etkileşimleri Araştırma Laboratuvarı

Hiperakümülatör ve tarımsal bitkilerde metal stres fizyolojisi ve ağır metal toksisitesinin bitki anatomisi üzerine olan etkileri, ağır metal kirliliği olan alanlarda bitkilerin kullanımı ile iyileştirme çalışmaları (fitoremediasyon) ve bitki madenciliği (fitomining) için uygun genotiplerin belirlenmesi bu laboratuvarın çalışma konularındandır. Ayrıca bu laboratuvar bünyesinde, çalışılan bitkilerin çeşitli simbiyotik ilişkiler (bitki büyümesini teşvik eden bakteriler; PGPB gibi) ile metal akümülasyonunun, biyokütlesinin ve toleransının arttırılması çalışmaları da yapılmaktadır.

Bu kapsamda, biyokütle ölçümleri, klorofil a fluoresans ölçümleri, fotosentetik pigment miktarı, oksidan miktarı, enzimatik ve enzimatik olmayan antioksidan aktivitesi, çimlenme performansı, membran hasarı, bağıl su içeriği, protein ve karbohidrat miktarı gibi morfolojik, biyokimyasal ve fizyolojik parametrelerin yanı sıra parafin yöntemi ile bitki organlarından anatomik kesitler alınıp ölçümleri ile dokulardaki boyut ve hasar durumları çalışılmaktadır.

Laboratuvar çalışma ekibi Botanik Anabilim Dalı’nda görev yapan Prof. Dr. Ahmet AKSOY ve Arş. Gör. Uğurcan BARAN ile lisansüstü öğrencileri Mert Can VARDAR ve Sude TANIK’tan oluşmaktadır.

 

Bitki-Metal Etk. Arş. Lab. PNG.png

 

Eklenme tarihi :23.01.2024 13:23:45
Son güncelleme : 25.01.2024 13:51:40